onsdag 6 januari 2016

Ånyo en dag i kylans tecken...





Nu är det -19 grader hos mig.
Fy för den lede säger jag bara.
Nu törs jag alls inte ut.
Hade ett snack med Kung Bore igår men inte hjälpte det.
Han vill ha vinter och kallt.

I går var det en afton igen men det märkte jag inte så mycket av.
Mina ungdomar höll sig otroligt lugna.
Jag såsade på med mitt.
Och så lagade jag middag.
Gjorde hemgjord klyftpotatis, champinjonsås, stekt fläskfilé, en lätt sallad på finbladig ruccola, tomat, gurka och majs samt gelé.

Hur gör ni när ni lagar mat?
Alltså själva proceduren runt matlagningen, hur ni håller undan eller inte?
Själv kan jag inte börja laga mat om jag inte har bortdiskat, så har jag disk så börjar jag med det.
Sen diskar jag undan eftersom, skärbrädor, knivar, redskap osv.
När maten är klar använder jag mig oftast av serveringsskålar som jag lägger upp mat och sås i.
Och så diskar jag bort allt i kastrullväg och stekpannor innan jag sätter mig till bords.
När vi väl har ätit upp är det oftast inte mer än tallrikar, glas och bestick som ska diskas.
Då jag nästan alltid lagar för mycket mat tillsluter jag serveringsskålarna väl och så hamnar dom i kylskåpet.

Mini har sagt många gånger att han gillar mitt sätt att laga mat på för det är inte jobbigt att diska undan efter middagen.
I ett annat hushåll han oxå bor i så fungerar det inte som hos mig.
Det ser ut som ett tredje världskrig brutit ut i köket när middagen är klar och så får det vara tills den som diskar efter maten.
Han säger att det är jättejobbigt att diska där och att han mer än gärna undviker det.
Han har visat foto på diskbänk och spis i deras kök och nej, så skulle jag inte kunna göra.
Då hade jag ingen frid att sitta och äta i lugn och ro som jag behöver.
Men vi är ju alla olika...

Idag så äter vi rester här.
Jag gillar restdagar för då behöver jag inte anstränga mig så mycket, bara plocka fram ur kylskåpet och så väljer var och en vad den vill äta.
Mycket praktiskt.
Och sen fryser jag in det som blir kvar även om det kanske bara blir någon enstaka portion av rätterna.
Bra att ha i frysen när jag är ensam hemma och inte har mammavecka.

Det slängs väldigt mycket mat i våra Svenska hushåll men jag tillhör inte den kategorin.
Allt hamnar i min frys så där har jag alltid lite smått och gott att ta fram när jag behöver det.
Hur gör ni?

Nu ska jag dricka mer kaffe och läsa lite bloggar.

Ha en toppendag alla fina!

Kramen om!





10 kommentarer:

  1. Usch ja,nu är det kallt---25 har vi just nu o klart väder....Blir e kort promenad med hunden idag tror jag! Vi har diskmaskin hos oss o den ska vara tom då jag börjar laga mat....vartefter så lägger jag disk dit. Och "alla" lägger dit sina tallrikar o bestick..funkar inte alltid
    Ha en bra dag i kylan!
    Kramis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diskmaskin är behändigt men har aldrig haft någon själv.
      Usch så kallt du har det...brr
      Kram

      Radera
  2. Förr diskade jag upp under tiden, numera är jag inte så snabb. Kastruller på bordet har jag aldrig velat ha. Numera dukar jag inte ens. Nej mat och tallrikar ställs på vasken så får var och en hämta maten där. Verkar som att jag blir latare och latare med åren.
    I Skåne har vi haft -11 idag men ingen snö.

    Alltså själva proceduren runt matlagningen, hur ni håller undan eller inte?
    Själv kan jag inte börja laga mat om jag inte har bortdiskat, så har jag disk så börjar jag med det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget fel att "bli" latare med åren om det känns bra.
      Kram

      Radera
  3. Jag vill gärna att det ska vara undanplockat när jag börjar fixa maten. Men sen är det kaos efter. För då är jag hungrig och vill äta direkt. Äter inte i köket utan framför tv. Eftersom jag är ensam så är det alltid jag som får städa upp efter.
    Skulle vilja vara som du... låter mycket trevligare.
    Funderar på att skaffa diskmaskin...😀
    /Lena
    (minadagarnu.blogg.se)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag är ensam så äter jag oftast i sängen. *S*
      Diskmaskin kan ju vara bra så d slipper kaoset.
      Kram och tack för titten på min blogg!

      Radera
  4. Jag vill inte ha kaos i köket när jag lagar mat utan ordning och reda (blir så stressad annars) så därför plockar jag undan och diskar upp när jag använt nåt Så när maten är klar är det inte så fullt med disk. Min äldsta dotter däremot när hon gör nåt i köket så stökar hon till. Lagar hon mat exempelvis så gör hon högar med disk som jag tyvärr måste ta hand om efteråt för hon brukar strunta i att plocka bort efter sig trots att jag säger till. Min äldste grabb och mina två yngsta barn är bättre på att plocka bort efter sig i köket när de lagat mat eller pysslar med nåt i köket... Kram ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi lika där med. *L*
      Svårt att göra något åt när andra härjar i köket.
      Jag försöker få mina ungdomar att plocka undan och det gör dom nästan jämt, tack och lov!
      Kram

      Radera
  5. Ja det beror på gör jag maten plockar maken undan efterhand om han är hemma, annars tar jag det efter men det brukar inte va så mkt :) kram fin dag

    SvaraRadera