onsdag 23 mars 2016

Doktorn och lite annat smått och gott...





Foto. En del av mina kryddor.

Jag fick i en kommentar en fråga.
Hur blev du intresserad av matlagning?
Tja det tål att tänkas på.

När jag bodde hemma hos min sk. mor så fick jag stå för viss del av matlagningen antingen åt mig själv ( då jag alltid var ensam på helgerna) eller för hela familjen.
På den tiden stod inte matintresset särskilt högt, det var mer som att jag blivit pådyvlat det.

Sen i min ungdom så jobbade jag ungefär ett år i köket på ett Scandic Hotell.
Totalt outbildad när det kom till olika sorters rätter, både de vi serverade i tavernan och i restaurangen.
Det var ett slitigt men på något vis intressant jobb.
Jag kunde bli tillsagd att göra "sjömansbiff" till dagens.
Okey, la pannan i vecka och undrade, vad innehåller det, hur gör jag det?
Det fanns inga recept i köket och man skulle ändå kunna laga till vilka rätter som helst.
En liten knepig kombo i mitt tycke.
Å sen alla A la´Carte rätter, mon djö, mon djö!
Väckte det mitt matintresse, tja till viss del.

Vad som verkligen väckte mitt matintresse var när jag bildade familj, skaffade barn.
I början var det nog lite taffligt men allt eftersom jag blev säkrare så blev maten godare.
Det visade sig att jag har en matlagningsgen i mig, ( det hade inte min mor-hon var usel i köket) precis som min finaste Pappelino (vilket gjort honom superlycklig).

Det tog inte lång stund innan jag började laborera mat efter min egen hjärna, tycke och smak.
Jag är väldigt duktig på smaker, hur man kryddar osv.
Å jag är otroligt bra på att laga soppa på en spik och att göra vilken måltid som helst till fest.
För mig är det en utmaning att laga mat på enkla råvaror, inte lammfilé, oxfilé och sånt och få till det som en kungamiddag.

Efter att jag skiljde mig har jag utvecklats ännu mer då jag varit med män som både uppskattat mat och särskilt den mat jag lagat.
Det ena föder det andra.

Jag lagar sällan mat efter recept, använder dom mest som inspiration, ett underlag, sen gör jag som jag vill.
Kryddningen i recept är exempelvis så himla tamt så det smakar ingenting.
I mina egna receptböcker står det mest bara ingredienser, inga direkta mått eller hur man gör.
Men så behöver jag inte det heller och om mina ungar en dag skulle ärva dom skulle dom med all säkerhet sucka och tänka, men mamma, det här var ju till hjälp...not!

Nog om det.
I går var jag till läkaren, det diskuterades medicinering, jag fick ånyo en ny tablett utskriven som jag ska börja med så fort jag hämtat ut den.
Ett SSRI denna gång.
Å den tablett jag började med i Januari ska vi ta ställning till vid nästan telefonmöte om jag ska fortsätta äta, då jag tappat extremt mycket hår sen jag började med den.
Om det fortsätter ska jag få sluta med den.

Sjukskrivningen blev förlängd från den sista och tre månader framöver.
Om en 3-4 veckor ska vi ha möte per telefon, uppföljning av mediciner, både dag och till natten.
Fick ett nytt direktiv för nattmedicinen, provade i går kväll men fick inte sova alls, så det känns inte så bra förstås..

Ute är det mulet men bara -1 grad.
Då jag var på språng under så lång tid igår så håller jag mig hemma och inomhus idag.
Behöver återhämta mig.

Ha en toppendag alla fina!

Kramen om!










12 kommentarer:

  1. Godmorgon fina du!
    Jag använder ej heller recept då jag lagar mat. Fick alltid hjälpa mamma mycket därhemma. Vi hade ju mjölkkor då o så var ju mamma rätt så sjuk också.
    Hoppas att medicinerna hjälper ngt....
    Ha en bra dag

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan alltid hoppas på att den nya medicinen har rätt effekt men själv är jag skeptisk.

      Kram

      Radera
  2. Visst är det kul att laga mat och jag andväder också sällan recept. Kul att kunna som du säger laga soppa på en spik och soppa gör jag mycket av alla de slag. Hoppas det går bra med nya medicinen nu då. Jag ska ut på jobb nu snart ska äta lite först bara, potatis soppa mums. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soppa är fantastisk gott och det finns så många olika att laga till.
      Emellanåt kan det gå lång tid mellan soppkokningen men nu med 5:2 så blir det som sagt minst en gång i veckan!

      Radera
  3. Oj du är så duktig på matlagning...själv är jag ingen stor fantast av att laga mat. Bakar hellre :-)) Säger detsamma, hoppas att medicineringen funkar bättre till slut. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju många som är som du, mindre förtjust i matlagning och mer förtjust i att baka.
      Själv bakar jag periodvis och nu var det nog upp emot ett halvår sen sist.

      Kram

      Radera
  4. allt är roligare om man gillar det man gör så klart :) göra för att man måste blir mindre kul ..skönt att du är sjukskriven ett tag nu då stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är skönt med sjukskrivningen så man slipper pressen av att inte veta!

      Kram

      Radera
  5. Det ska vara roligt och lätt att laga mat då blir den som godast =)
    Sen tror jag att det bara är ens egen fantasi som sätter gränserna.
    Fördelen med att laga mat själv är ju oxå att man vet exakt vad man får i sig.
    Just nu är jag i en svacka där jag inte tycker om att laga mat alls. Finner ingen glädje i det. Men jag är ju tvungen att laga mat ändå varje dag. Hoppas att du inte får allt för mycket biverkningar av den nya medicinen. Hur många (antal) mediciner per dag äter du ? (Du behöver inte svara på frågan om du inte vill) Men tänker som så att det kan ju inte vara hälsosamt att äta för många mediciner samtidigt heller. Det mår man inte bra av heller... Kram ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att hamna i en svacka när det gäller matlagning är nog ganska så vanligt.
      Det gör jag emellanåt oxå.
      Men nu framöver så blir det som förr igen, då jag lagar mat när jag har Mini och den andra veckan kan jag äta lättare mat som typ omelett och sånt.

      Kram

      Radera
  6. Vad roligt att läsa om hur du utvecklat ditt intresse för matlagning. Själv är jag ganska receptberoende men gillar när jag nån gång kan styra lite själv. Fast oftast blir det inte så där jättegott då...haha
    Svårt det där med mediciner. Hoppas du får ordning på det.
    Vill passa på att önska dig en fin Påsk!
    Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla människor är inte duktig på allt.
      Vissa är super på att baka, andra laga mat, en tredje på smarriga mackor, ja utbudet är stort!

      Glad Påsk till dig med!

      Kram

      Radera